top of page
  • Skribentens bildSara Jonasson Ginters

När man talar om trollen...eller härskarna!

Visst är det intressant hur saker och ting ibland verkar sammanfalla på ett inte alls slumpmässigt sätt? För en tid sedan höll jag en digital föreläsning om härskartekniker för nätverket LFMCG. Det är ett ämne som alltid engagerar med hög igenkänning och därför är det också väldigt roligt att föreläsa om det. När jag förberedde föreläsningen slog det mig att det var länge sedan jag själv blivit utsatt för de olika teknikerna. Men häromdagen hände det! Jag blev utsatt för förminskande och nedvärderande kommentarer – klassiska härskartekniker!


Det ironiska är att det delvis var ett resultat av att jag jobbar på att bli modigare och gå utanför min bekvämlighetszon. För någon månad sedan tog jag tag i att bli mer aktiv på LinkedIn för att synas och profilera mig bredare. Bland annat har jag börjat utöka mitt nätverk och engagera mig mer aktivt i inlägg. Det har tagit tid men framförallt har det varit roligt och givande!

En dag läste jag ett inlägg som handlade om hur mångfald kan mätas, alltså hur kan ett företag mäta sin grad av mångfald av kön, etnicitet osv. Det var ett informativt och tankeväckande inlägg och jag följde kommentarsfältet med stort intresse och bidrog också med en egen kommentar. Och så plötsligt plingade det till i mobilen, jag hade fått direktmeddelanden av en person som också hade deltagit i kommentarsfältet. Hen uttryckte förvåning över vad jag skrivit i kommentarsfältet, ifrågasatte min yrkesroll och pekade på vad hen tyckte var bristande kompetens. Hen lade till att detta uttrycktes ’i all välmening’… Om jag inte känt mig förminskad innan så slog hen definitivt huvudet på spiken med den kommentaren!

Med telefonen i handen satt jag först lite förstummad. Förvånad. Och lite sårad. Hade hen rätt? Borde jag inte kommentera eller ge mig in i dialoger på det här sättet? Kanske jag gått för långt, blivit för kaxig och varit övermodig? Hade hen rätt och jag fel?

Nej för tusan, jag bestämde mig snabbt för att jag självklart inte skulle falla i den fälla som jag precis pratat om med medlemmarna i LFMCG! Istället bestämde jag mig för att det var en perfekt situation att testa tre av de tips jag skickat med i föreläsningen.

1: Intellektualisera vad som hänt

När jag analyserade situationen på ett mer objektivt sätt kunde jag konstatera att i enlighet med min LinkedIn-plan hade jag vågat engagera mig i ett intressant inlägg, kommenterat för att bidra med mitt perspektiv och fått några likes och kommentarer. Det hade varit intressant och givande. Jag kunde också konstatera att personens direktmeddelanden inte var något jag hade bett om eller uppmuntrat. Hen var heller inte intresserad av en dialog utan skickade fem meddelanden på raken med lång text i varje meddelande med hens åsikter, information och tillrättavisande. Inga frågor eller intresse att föra en dialog.

2: Det är inte du, det är härskartekniken

Jag kände mig lite ledsen, sårad och sedan irriterad. Men när jag landat i att det inte handlade om mig utan bara vad hen ansåg sig veta eller anta om mig, valde jag att istället känna något annat. Dels kände jag en trygghet i insikten att det just var härskartekniken och den andres beteende som fick mig att känna såhär och dels en tacksamhet att jag fick ett väldigt bra uppslag till att skriva det här blogginlägget!

3: Stå upp för dig själv och andra

Jag funderade på och bollade t.o.m. fyndiga comebacks med mina nära och kära, om hur jag bäst skulle kunna svara hen på ett smart och tydligt sätt för att markera vad jag tyckte. Men snabbt landade jag i frågan vad det egentligen skulle leda till? Jag har ingen personlig relation med den här personen och behöver inte interagera med hen om jag inte vill. Lyxen med sociala medier är ju att man själv kan välja vem man har i sitt nätverk. Jag bestämde mig för att stå upp för mig själv, i det tysta, genom att helt sonika inte svara på hens meddelanden och sedan ta bort hen från mina kontakter. Som jag alltid brukar poängtera när det gäller att hantera härskartekniker behöver ju inte ens strategi vara att alltid konfrontera den som utsätter dig, utan målet med vilken åtgärd du än tar ska vara det som fungerar för dig och som bidrar till att återställa din styrka.

Funkade tipsen då?

Härskarteknikerna ledde till att jag en kort stund kände mig som allt den där personen menade att jag var. Och det är precis det som gör härskartekniker så effektfulla och gör det svårt att hantera dem. När jag nu ser tillbaka på den här situationen känner jag att de här tre tipsen hjälpte mig analysera och hantera situationen på ett sätt som fungerade för mig. Självklart är det inte alltid möjligt att välja bort personer som påverkar dig negativt, men som tur är finns det många olika strategier du kan välja utifrån dina förutsättningar.

Det allra viktigaste du ska bära med dig är att även om härskarteknikerna ofta får dig att känna dig som en sämre variant av dig själv, utgör de inte en sann bild av verkligheten och inte en sann bild av dig. Teknikernas effekt säger alltid mer om den som utsätter dig, det är den andres bristande självförtroende, självkänsla och otrygghet, som gör att den känner ett behov av att nedvärdera eller förminska dig. Genom att intellektualisera vad som hänt, komma ihåg att det inte handlar om dig och hitta sätt att stå upp för dig själv så kan du gå stärkt ur den här typ av situationer!


Commenti


bottom of page